WK Daily

VIDEO: De loserfinale kan best leuk zijn

Je zou het bijna vergeten maar Nederland speelt vanavond gewoon nog een wedstrijd. De loserfinale tegen BraziliŽ. Is dat leuk? Nee. Dat is niet leuk. Maar vier jaar geleden bewezen Duitsland en Uruguay dat je er toch nog best een leuke wedstrijd van kunt maken. Dus niet piepen, hierrr Duitsland - Uruguay terugkijken (eerste helft, tweede helft) en vanavond gewoon weer inschakelen. Je moet iets, tenslotte.

De Brazilianen en hun voetbalcultuur

Voetbal is onlosmakkelijk verbonden met Brazilie. Daan Dekker gaat op onderzoek in het land van Pele, Romario, en Ronaldo en gaat op zoek naar de Braziliaanse voetbalcultuur. De 42-jarige MŠrcia straalt. Ze heeft er zin in. Ze draagt een roodzwarte pet achterstevoren op haar hoofd, om haar bovenlichaam een strak Flamengo-shirt. Over een uur mag ze weer, negentig minuten lang. Op straat rollen jongens enorme vlaggen uit. MŠrcia wijst naar een trommel tussen tientallen andere trommels. Straks moeten ze het stadion in worden getild. ĎDie daar is van mij. Ik gebruik hem al jaren.í

NOTE: Op WKdaily zullen regelmatig gastbijdrages verschijnen. Dit artikel komt van Catenaccio.nl. LEES HIER VERDER!

Hoe Oranje Messi onschadelijk maakte

Lionel Messi tegen de zwakke verdediging van Oranje; het was de grote vrees van het Nederlandse volk. Messi slaagde er uiteindelijk niet in om gevaarlijk te worden en dat was vooral de verdienste van Van Gaal en de defensie van het Nederlands elftal. Lees hier hoe Messi uitgeschakeld werd door Ron Vlaar en co.

NOTE: Op WKdaily zullen regelmatig gastbijdrages verschijnen. Dit artikel komt van Tussendelinies.nl. LEES HIER VERDER!

GRAFIEK: Het aftakelen van Van Persie

Het begon nog goed met Robin van Persie, dit toernooi, maar daarna kakte het snel in. Mentaal ging het niet helemaal lekker. Misschien omdat hij het niet kon hebben dat niet hij, maar Arjen Robben de sterspeler was. Maar ook technisch leek het op een gegeven moment helemaal nergens meer op. In de vorm waar hij de laatste wedstrijden van Oranje in verkeerde zou de spits van Manchester United niet eens meespelen bij de Excelsiors van deze wereld. Waar het aan lag? Geen idee, maar hierboven is in ieder geval het falen van Van Persie treffend in beeld gebracht in twee grafieken. UPDATE: Volgens de Gazetta dello Sport drongen Robben en Sneijder er op aan om in de halve finale Huntelaar te laten starten in plaats van Van Persie.

Waarom WK-sterren in februari geboren worden

Vele jongetjes zullen wegdromen bij de televisie. Over twaalf jaar willen zij op het WK staan, met de hele wereld zwijmelend aan hun voeten, die de bal zo heerlijk kunnen beroeren. De weg naar dat moment is echter nog lang. Daarvoor is een flinke dosis talent en jarenlang hard werken nodig. Maar dat is niet alles: ook de geboortemaand is van belang. Jongens uit februari hebben meer kans het WK te halen dan mannetjes uit december. Dat blijkt uit de cijfers. Maarliefst tachtig van de 736 spelers op het komende WK zijn in februari geboren, terwijl volgens een gelijkwaardige verdeling slechts 61 voetballers in die maand geboren zouden zijn. Ook januari (72), maart (65), mei (67) en juni (64) zijn oververtegenwoordigd, terwijl uit oktober (50), november (49) en december (47) de minste WK-sterren komen.

NOTE: Op WKdaily zullen regelmatig gastbijdrages verschijnen. Dit artikel komt van Catenaccio.nl. LEES HIER VERDER!

LINKDUMP: Wachten op de finale

Zo. Het wachten is op de finale. Die troostfinale kan ons gestolen worden. Moeten we alleen nog even kiezen wie we supporten in de finale. Die keuze is wat moeilijker geworden sinds Nederland eruit ligt. Wordt het ArgentiniŽ? Met Messi en co? Maar: ook het team dat ons eruit gooide. Dan toch Duitsland? De ploeg die, laten we eerlijk zijn, het meest recht heeft om dit WK te winnen. Zeker nadat ze de topfavoriet met 7-1 terug naar huis tikten. Alsof ze niet meededen, die Brazilianen. Moeilijk.

NU TERUGKIJKEN: #WKdaily (EP25)

Vandaag spoelen we de kater van de uitschakeling weg met schrijfster Diana Kuip en levende legende Jurrian van Wessem. Voorts skypen we met Peter Scheffer in ArgentiniŽ en is de allerlaatste Buitenbeeld van dit WK te zien...

Voorspelling voor de finale

Voor de start van het WK hebben velen een WK-pool ingevuld. Door de onvoorspelbaarheid van het huidige toernooi ging dit voor de liefhebber niet altijd even goed en na de 1-5 overwinning van Nederland op Spanje stonden de moeders, omaís en andere leken zelfs een tijd bovenaan in de WK-pool. De rationele voetbalvolger zou zoín uitslag immers nooit hebben voorspeld. Naast de Ďgewone mensí hebben dit toernooi ook econometristen en andere statistici zich, door middel van wiskundige modellen, gewaagd aan het voorspellen van het WK voetbal. Hoewel ook zij sommige verrassingen niet voorzagen, zijn bepaalde modellen toch redelijk succesvol gebleken.

NOTE: Op WKdaily zullen regelmatig gastbijdrages verschijnen. Dit artikel komt van Tussendelinies.nl. LEES HIER VERDER!

FOTOTOPIC: Uitschakeling in de halve finale

1007_04gr.jpgVeel hoef je er niet meer over te zeggen - de beelden spreken voor zich. Tot over twee jaar.

Lees verder

LINKDUMP: Afgelopen

nlout_gr.jpgTja. En wij maar denken dat we over ons penaltytrauma heen waren sinds de zege op Costa Rica. Niets bleek minder waar. Maar ja. Wie laat dan ook Ron Vlaar de eerste penalty nemen in de halve finale van een WK? Anyway. We mogen niet klagen. Een maand geleden dachten we allemaal nog dat we in de groepsfase roemloos zouden worden weggetikt door Spanje en Chili. Wat dat betreft was het een prima toernooi, dit. En dat is ook wat waard. Bedankt, Louis!

NEDERLAND UITGESCHAKELD NA STRAFSCHOPPEN!

Share photos on twitter with Twitpic Schade. Er uit na pingels tegen die geniepige Argentijnen. Ron Vlaar en Wesley Sneijder faalden van 11 meter. Zaterdag de loserfinale tegen BraziliŽ.

NU TERUGKIJKEN: #WKdaily (EP024)

Vandaag heeft David Endt het alleenrecht op de WKdaily-bank. Met hem beschouwen we voor op Nederland - Argentinie en kijken we terug op de inmaakpot Brazilie - Duitsland. Verder skypen we met Johan van Boven en Jan Willem Zeldenrust in Brazilie en Derk Marseille in Berlijn. Oh ja, Peter Scheffer bezocht voor ons Newell's Old Boys in Rosario, de club waar Messi begon met voetballen en maakte een prachtige repo. KIJKEN!